lördag 24 november 2012

Framtidshopp och engagemang


Årsmöte kan låta rätt tråkigt men ändå är det bland det vackraste som finns. I många andra delar av världen ger människor sina liv i kampen om att få säga sin åsikt. Att få vara med och påverka sina egna liv . Vi, vi tar det för givet och ibland till och med glömmer att värdesätta det.

Demokrati, folkvälde, makten vilar hos folket. Det handlar om inflytande men också om att ta ansvar.

Idag har jag varit på världens första demokratijamboree, den nya gemensamma scoutorganisationens årsmöte och mötesplats där demokrati och påverkan står i fokus. En helg som låter unga ta plats.
Bara namnet demokratijamboree, har idag fått mig att få gåshud. Under invigningen när kungen tog ordet i sin mun och sedan ordförande Erik gjorde detsamma. Jag minns när jag, Olle och Jonas tidigare i år satt i mötesrummet Flamman på Scouternas kansli. Vi hade fått veta att styrelsen ville att det nya årsmötet skulle vara ett nytt typ av årsmöte, en jamboree med röstkort. Helt plötsligt, efter lite bollande och med en egen önskan om att vi ville visa att det är mer än ett årsmöte och att det ska gå att återanvända år efter år så kom vi plötsligt på det: demokratijamboree. I dag, 8 månader senare, hör jag namnet ur kungens mun. Det var en häftig känsla. Men det är egentligen inte namnet i sig som är häftigt utan det som det symbolisera, en barn- och ungdomsorganisation som är ledd av unga och stöttad av unga. Det är en helg fylld av engagemang och framtidshopp.

Demokrati och engagemang kommer inte av sig själv. Vi kan med hjärnan förstå men för att vi ska brinna för något och vilja vara med och påverka så måste vi känna det i våra hjärtan. En helg som denna får unga möjligheten att påverka och känna hur häftigt det är att göra det. Om vi tror på alla människors lika värde och vill se ett samhälle fritt från diskriminering så måste vi vara med och ta vårt ansvar.

Tack till alla som planerat och som kämpar på för att få allt att flyta i helgen. Ett lika stort tack till alla som är där och röstar, ni påverkar framtiden och gör faktiskt skillnad.

"Vi lever tydligen i ett samhälle där orden kan ta slut och ersättas med järnrör, i det samhället behövs vi scouter!" ordförande Erik Sillén vid invigningen

"Vi delar övertygelsen att scouting gör unga redo för livet och att vi måste nå fler" vice ordförande Marie Reinicke vid invigningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar